Hoppa till huvudinnehåll
Detta är en undersida till Film Stockholm. Tillbaka till Film Stockholm
Moderator: ALEXANDRA PASCALIDOU, journalist, författare och människorättsaktivist
GÖRAN DU REÉS, regissör, professor i filmregi
JONAS EKFELDT, doktorand i rättsinformatik med bevisrättslig inriktning, Juridiska institutionen, Stockholms universitet
LENA NITZ, ordförande Polisförbundet
SEMINARIUM

Husby, Kärrtorp och nu senast Kungsträdgården. Situationer där boende, förbipasserande, demonstranter, motdemonstranter och poliser ska försöka fungera tillsammans trots adrenalin, trängsel och olika utgångspunkter. Som tur är kan våra filmkameror ge ”facit” i efterhand, på situationer vi själva inte kunnat överblicka. Eller? Hur var det med de rörliga bilderna på brinnande bilar i Husby? Vem ansvarar för att rörliga bilder samlas in, analyseras och utvärderas? Hur är det med rättssäkerheten?


Efter EU-toppmötet i Göteborg 2001 filmades samma händelse med över 100 kameror och det framkom att bilderna både missbrukats och förvanskats av polis och åklagare i de rättsliga efterspelen. Nu visar vi hela filmen SKOTTEN PÅ VASAPLATSEN där Göran du Reés i 6 punkter formulerat ett förhållningssätt för hur filmen och den rörliga bilden i framtiden skall användas som bevis i rättegångar. Vi bjuder in polisen till en diskussion om hur dessa punkter kan integreras i polisarbetet och samtalar om hur nyckelfilmares kompetens skulle komma till nytta i framtiden.