Hoppa till huvudinnehåll
Detta är en undersida till Film Stockholm. Tillbaka till Film Stockholm
Henrik Björn, showrunner och regissör
Agustin Moreaux, scenograf och produktionsdesigner
12:30 - 13:30
SEMINARIUM

Jordskott tog sig rakt in i den svenska publikens hjärta när den visades på SVT, och tittarsiffrorna sträckte sig över miljonen. Det visade sig att längtan efter en kriminalthriller med inslag av magi och övernaturliga väsen i de svenska urskogarna var stor.

Henrik Björn arbetade med reklamfilm när han började utveckla sin idé och först efter flera års manusskrivande blev serien verklighet.

Tillsammans med produktionsdesignern Agustin Moreaux berättar han här om resan genom en myriad av specialeffekter, granskog och mörka tjärnar. Henrik lovar också att visa hemliga klipp från inspelningen och kommer kanske att svara på frågan vi alla undrar över: blir det en andra säsong?

Vi ställde tre snabba frågor till Henrik Björn skapare bakom miljonsuccé. Vill du veta hela storyn kom till STOCKmotion.  

Vad var det som fick dig att välja naturen som en plats för dramat?

Redan från början ville jag berätta om människans kollisionskurs med naturen. Hur vår ignorans slutligen slår tillbaks mot oss själva. Mänsklighetens sätt att behandla sin egen planet är så talande för våra tillkortakommanden som art. Vi är ju på det sättet rätt misslyckade, förgiftar, skövlar och förgör det enda stället vi har att bo på. Och ser dessutom till att döda varandra under tiden, för säkerhets skull.

I Jordskott manifesteras naturen av väsen, som kan  - och måste  - kämpa tillbaks.

Redan från början bestämde jag att Jordskott skulle vara visuell, gripande, spännande, mörk och mustig. Vi skulle ligga i framkant, vara modiga. Naturen skulle vara fond för en episk berättelse, spelplatsen för ett mycket större universum än de 10 timmarna kameran var med. Jag ville skapa ett universellt budskap förpackad i underhållning.  Om någon annan skulle vara intresserad av detta eller inte visste jag inte när jag började skriva. Och jag brydde mig inte heller om det, faktiskt.

Tror du själv på magiska väsen och troll i skogen?

Jag kan känna en slags närvaro i skogen och på havet. Det är mer en hisnande känsla av respekt, liknande den jag kan framkalla om jag stirrar upp mot himlen en stjärnklar natt. Min mormors mor såg något i vattnet när hon höll på att drunkna i en kvarn på Gotland, min mormor berättade historier om vikten att respektera de som bor i skogen och min mamma tror på tomten fortfarande, så det ligger kanske något i släkten, ha ha!

Vad är en god relation för dig?

När man känner att man inspireras och lyfts som människa och kan vara helt ärlig och rättfram utan att det landar fel är man i en god relation. När man är med någon där man inte behöver ha några dolda agendor, där man känner en total uppriktighet och renhet i samvaron, då har man hittat rätt. Det gäller både privat och i arbetslivet. Man träffar mycket folk i den här branschen men vissa fastnar man för lite extra, det är en slags kemi som är svår att sätta fingret på, att man kompletterar varandra. Det är med dessa människor man kan prestera stordåd, tilliten gör att självförtroende lyfter och kreativiteten har då större möjlighet att börja flöda. En god relation tål också påfrestningar, för allt är givetvis inte guld och gröna skogar jämnt. Jag är lyckligt lottad som lärt känna många starka och begåvade människor, både i jobbet och på sidan av.