Hoppa till huvudinnehåll
Detta är en undersida till Film Stockholm. Tillbaka till Film Stockholm

STOCKmotion 2020

                                                         Anmäl din film här! 

VI SÖKER EN PRAKTIKANT TILL FILMFESTIVALEN

 

STOCKmotion är Stockholms kortfilmsfestival och regionala uttagning till den nationella Novemberfestivalen. STOCKmotion drivs av Film Stockholm/Filmbasen som är en del av Region Stockholms kulturförvaltning. Nu söker vi en praktikant till årets upplaga av filmfestivalen. Praktiken är under perioden 5 augusti-17 oktober. Festivalen hålls på Filmhuset 16-17 oktober.

Som praktikant är du med i alla delar av STOCKmotion och kommer att få stor inblick i hur organisationen bakom filmfestivalen fungerar. Du kommer också att få inblick i Film Stockholms och Filmbasens verksamheter.

Du kommer att jobba med bland annat grafisk formgivning, filmredigering, att skriva och korrläsa texter, marknadsföring av festivalen i press och sociala medier, uppdatering av hemsidan, filmurval, konvertering av filmfiler.

Praktikens period: 5 augusti-17 oktober.

Välkommen med din ansökan snarast! Urval och intervjuer sker löpande.
Ansökan med personligt brev och CV som mailas till jobb@stockmotion.se.

För mer information kontakta Rafael Franco, projektledare STOCKmotion: rafael@filmbasen.se.

KOLLEKTIVET VANN STORA PRISET PÅ STOCKMOTION

Vinnarna på STOCKmotion filmfestival 2019. 

2019 års upplaga av STOCKmotion filmfestival är över och vi ser tillbaka på två dagar av kortfilm i världsklass, intressanta seminarier och spännande möten. STOCKmotions stora pris delades ut till Kollektivet av Nadja Hjorton och Siri Hjorton Wagner.

STOCKmotion filmfestival är en kortfilmsfestival som låter Stockholmsbaserade filmskapare i alla åldrar bidra i olika ålderskategorier – från 6 års ålder till vuxna professionella filmare.

Totalt 72 filmer visades under STOCKmotions två dagar, och vinnarfilmerna delar på en prispott på totalt 800 000 kronor.

Här är alla vinnarna:

STOCKMOTIONS STORA PRIS
Här tävlar vinnarna av kategorierna 27+, Tungvikt, Mellanvikt och Dokhopp.

Bästa film: Kollektivet.
Regi: Nadja Hjorton och Siri Hjorton Wagner.
Juryns motivering: För en film med flera nivåer, spännande skiften och scener som dröjer sig kvar på näthinnan. Med hög igenkänningsfaktor inleder den skarpt satiriskt för att sedan utvecklas till en försonande och varmt humoristisk berättelse om gemenskap och samarbete, som mynnar ut i det till synes enkla faktumet att det ibland kan vara läge att dra undan mattan för alla förväntade konflikter och bara dansa järnet.

27+
Bästa film: Sorry not sorry.
Regi: Julia Thelin.
Juryns motivering: Priset går till en alltigenom övertygande helhetsupplevelse och en egensinnig vision. En symbolmättad film med flera bottnar, där alla delar drar åt samma håll och där det närmast dråpligt drastiska möter ett avgrundsdjupt allvar.

TUNGVIKT (20-26 år)
Bästa film: Ingen lyssnar.
Regi: Elin Övergaard.
Juryns motivering: För en styv balansakt på slak lina där en kakofoni av röster och perspektiv mot alla odds och utan förenklingar lyckas bli till en tydlig utsaga om brännande frågor i vår svårnavigerade samtidsterräng.

Hedersomnämnande: Katthat av Ola Angelman.

MELLANVIKT (16-19 år)
Bästa film: Folk.
Regi: Adam Onishi.
Juryns motivering: För en film som med enkla medel lyfter vardagskomik i en surrealistisk anda. Denna film vågar med få bildkompositioner berätta en hel historia.

Hedersomnämnande: Mellanförskap av Fatema HashimRachel BorromeoHermella Kidane och Fereshta Gholami.

DOKHOPP
Bästa film: Motion mot huvudduk.
Regi: Hanna Hannerz Simå.
Juryns motivering: För en film som med säker hand bjuder in till samtal och reflektion, låter en mängd olika röster höras och samtidigt visar på absurditeten i politikens vardag.

VR/360
Bästa film: 24h in EBC.
Regi: Manne Söderlund och Oliver Akermo.
Juryns motivering: Med en härlig rytm och ett visuellt slående foto lyckas filmen ge en unik inblick i hur tankarna går hos klättrare på väg upp mot världens topp. Berättelsens träffsäkerhet får en att, till och med efter att filmen är slut, fortsätta reflektera över de utmaningarna som komma skall för de klättrare man får följa. En mycket välproducerad VR-film som når en på djupet!

Hedersomnämnande: Hot Dog Love av Linus Bylin.

ÅRETS KVINNLIGA FILMARBETARE
Vinnare: Disa Östrand för Dani.
Juryns motivering: Priset för årets kvinnliga filmarbetare går till en regissör som med kvinnans perspektiv, med ett nära och fingertoppskänsligt berättande har skapat en film om en tid i ens liv där vi är extra känsliga och utsatta. Denna tid är sällan skildrad på film och det är verkligen dags att historier som denna skildras. Därför är det med glädje vi vill tilldela priset till Disa Östrand.

ÅRETS KVINNLIGA LJUDDESIGNER
Vinnare: Rebecka Ekholm för What we leave behind.
Juryns motivering: Priset till årets kvinnliga ljuddesigner går till en person som har en klar vision med sin design, som har varit precis i sina val och som har lyckats att koppla samtida bilder till ljud från det förflutna på ett mycket skickligt sätt. I slutändan är en ljuddesigners främsta uppgift att ge filmen en extra dimension, och det lyckas denna vinnare med till perfektion.

FILMCENTRUM-PRISET
Vinnare: God ton av Ismaila Jallow och Anneli Ström-Villaseca.
Juryns motivering: FilmCentrums distributionspris går till en träffsäker, angelägen och väldisponerad film. En tankeväckande berättelse som på ett smart sätt illustrerar hur viktigt det är att vi lyssnar på varandra, på riktigt. Och att det inte alltid är den vi förväntar oss som har det viktigaste att säga. Oavsett vad – tänk på tonen!

LÄTTVIKT
Lättvikt 1: 6-12 år. Lättvikt 2: 13-15 år.

Bästa film, Lättvikt 1: Papperskriget.
Filmskapare: Filip Nyström.

Hedersomnämnande, Lättvikt 1: Don't do this if you're in this situation.
Filmskapare: Johanna Jonsson.

Bästa film, Lättvikt 2: Avundsjukan.
Filmskapare: Rayan IbrahimGloria KinyanjuiHaddy GassamaPoul ShamouanRohey Njic.
Hedersomnämnande, Lättvikt 2: Vinden.
Filmskapare: Dhay Al-WaeliJosefine TrilandAmanda ÅbergAriya Kongkam.

BÄSTA LJUD
Mellanvikt: Ebba KrafftNora Svedman för Real life (Press Play).
Tungvikt: Jonathan Dakers för Ingen lyssnar.
27+: Jan Alvermark för Nära Mont Saint-Michel.

BÄSTA KLIPP
Mellanvikt: Nora Svedman för Real Life (Press Play).
Tungvikt: Moa Ström för Hemtjänst.
27+: Jakob Åsell för Miss Inga Issues.

BÄSTA MANUS
Mellanvikt: Sandra Lööf för 500 kronor.
Tungvikt: Elin Övergaard och Manne Indahl för Ingen lyssnar.
27 +: Anette Sidor för Fuck you.

BÄSTA ORIGINALMUSIK
Mellanvikt: Jacky Coh för The Classic Thief.
Tungvikt: Robin Johansson för Inga hjältar.
27 +: Cicely Irvine för Rekonstruktion av uthyrd sommarstuga.

BÄSTA SKÅDESPELARE
Mellanvikt: Johanna Hintze och Ella Löfmark för Station Farsta slott.
Tungvikt: Axel Petersén och Christer Levin för Hemtjänst.
27+: Gizem Erdogan för Sorry not sorry.

BÄSTA FOTO
Mellanvikt: Betty FjälströmSaga Ahndoril och Kristina Ennerfelt för Thoughts on my mind.
Tungvikt: Zoë Que för Hemtjänst.
27 +: Erik Vallsten och Edvard Stokstad för Nära Mont Saint-Michel.

***

Se årets seminarier på STOCKmotions Facebook-sida: facebook.com/pg/stockmotion.se/videos/

Se flera bilder här: https://www.facebook.com/pg/stockmotion.se/photos/

Lanseringsmingel - kortfilm på Viddla!

 

Välkommen till lanseringsmingel - kortfilm på Viddla! 

Snart kan du se gratis kortfilm från Stockholms län på strömningstjänsten Viddla, som drivs av BTJ och är tillgänglig för många av landets biblioteksbesökare. Satsningen görs tillsammans med Film Stockholm/Filmbasen och lanseras i och med STOCKmotion filmfestival 11-12 oktober på Filmhuset i Stockholm.

Till en början har tio kortfilmer från Stockholms län valts ut av Film Stockholm/Filmbasen och lanseras på Viddla, BTJ:s plattform för strömmande film. Genom att göra kortfilmerna tillgängliga via Viddla kan de visas över hela landet, för låntagare anslutna till bibliotek som erbjuder strömmande film genom Viddla.

Läs mer här.

Kortfilm i världsklass på STOCKmotion i helgen!

STOCKmotion filmfestival närmar sig - årets festival hålls på Filmhuset den 11-12 oktober. Filmprogrammet är starkare än någonsin, med flera filmer som gjort succé och vunnit priser på internationella filmfestivaler.

Inför årets festival har vi tagit emot 247 inskickade filmer och av dem har 72 filmer tagits ut för visning på festivalen. 54 av filmerna deltar i tävlingskategorierna, där de kämpar om en total prispott på 800 000 kronor.

Höjdpunkter ur årets filmprogram:

  • Get Ready With Me av Jonatan Etzler, som är den andra svenska regissören genom tiderna som vunnit Oscar för bästa studentfilm.
  • Ingen lyssnar av Elin Övergaard nominerades till en Guldpalm för bästa kortfilm i Cannes och vann Startsladden på Göteborg filmfestival.
  • Fuck You av Anette Sidor fick ett hedersomnämnande vid den stora filmfestivalen i Toronto och valdes ut till tävlan på Locarno och Sundance.
  • 2:a klass av Jimmy Olsson har visats på över 100 festivaler och vunnit 25 priser.
  • The Ambassador´s Wife av Theresa Traore Dahlberg blev Guldbaggenominerad och har också tävlat på Torontos filmfestival och dokumentärfestivalen IDFA i Amsterdam.

– Det är kul att konstatera att så många Stockholmsfilmer tävlar på stora festivaler runtom i världen. Det säger verkligen något om den kreativa nivån och bredden i vår region, säger Joakim Blendulf, chef för Film Stockholm/Filmbasen, som arrangerar STOCKmotion.

I årets seminarieprogram möter vi bland annat regissören Jesper Ganslandt som i ett fördjupande samtal berättar om sitt filmskapande, från debuten Farväl Falkenberg till bioaktuella 438 dagar, filmen om Martin Schibbye och Johan Perssons fångenskap i Etiopien.

STOCKmotion filmfestival är en kortfilmsfestival som låter Stockholmsbaserade filmskapare i alla åldrar bidra i olika ålderskategorier – från 6 års ålder till vuxna professionella filmare.

Se hela filmprogrammet här. Se hela seminarieprogrammet här.

Årets omslagsbild till programtidningen kommer från filmen Miss Inga Issues av Dawid Ullgren. Foto: Nils Croné.

 

SAMTAL: JESPER GANSLANDT

Vi gästas av regissören till filmen 438 dagar (på bild), Jesper Ganslandt, som i ett fördjupande samtal berättar om sitt filmskapande. Ganslandt tidigare filmer är bl.a. Farväl Falkenberg, Apan och Jimmie. Fredag 11 okt - kl. 16.15. 

 

Samtal om filmstöd

Kom och lyssna på ett samtal där Ami Ekström, konsulent kortfilm och nya format på Svenska Filminstitutet, Jenny Örnborn, controller på Svenska Filminstitutet, Jing Haase, festivalansvarig på Svenska Filminstitutet, Ivana Lalovic, filmkonsulent på Filmbasen, och Tina Pettersson, handläggare teater och film på Konstnärsnämnden, presenterar sig och berättar om sin verksamhet. Passa på att ställa frågor om ansökningsprocesserna! Fredag 11 okt - kl. 13.15.

GÖRA FILM, UTBILDNING, TEKNIK & COACHING!

 

På detta seminarium kan du som filmare få all nödvändig information om hur du bäst kan söka projektstöd, stipendier, teknikstöd, professionell coaching och utbildning. Medverkande: STDH, Stockholms Filmskola, Biskops Arnö, Kulturama, Sigtuna folkhögskola, Röda korsets folkhögskola, Akademin Valand, Filmbasen, Kulturförvaltningen Stockholm Stad, Fanzingo och ABF. Lördag 12 okt - kl. 16.00.

Lättvikt

Vi är överlyckliga över att ha fått in nära 200 filmer, stort tack till alla er som har skickat!

Vi vill ge ytterligare en chans till de yngre filmskaparna, så alla ni som är upp till 15 år kan fortfarande skicka in era filmer för att tävla i kategorin lättvikt.

Ny deadline för lättvikt 18 september 2019! Anmäl din film här.

Bilden: Ur filmen Jamila av Sophie Vuković. Jamila visas i kategorin 27+ på STOCKmotion 2019.

 

INFO 2020

Plats: Filmhuset, Stockholm
Datum: 16-17 oktober 
Deadline för filmanmälan: 25 maj 

INFO 2019

 

Plats: Filmhuset, Stockholm
Datum: 11-12 oktober 

Under STOCKmotion är alla seminarier och filmvisningar gratis, det är först till kvarn som gäller. Kom i god tid!

ENGLISH SUBTITLES
Most of the films have subtitles, just look at the pages 60-61 in the program catalogue here

ÅLDERSGRÄNS
Filmblock 2 och 4 är från 15 år, filmblock 7 är barntillåten och alla andra filmblock är från 11 år.

Q&A
Efter de flesta filmerna så blir det en kort Q&A med filmaren/filmteamet uppe på scenen.

MAT OCH DRYCK
Filmhusets Bar & Bistro håller öppet under hela STOCKmotion.

Bli volontär!

STOCKmotion filmfestival söker nu engagerade och filmintresserade volontärer som vill vara med på Filmhuset den 16-17 oktober 2020. Volontärarbetet är en fantastisk möjlighet att få inblick i hur en filmfestival fungerar, skapa kontakter och nätverka. Vi söker dig som vill jobba tillsammans med oss för att möjliggöra festivalen på bästa sätt! Du kan själv bestämma hur många pass du vill jobba, det är inget krav att du kan vara med hela festivalen. 

Om du är du intresserad och vill veta mer är det bara att skriva till oss på info@stockmotion.se. Märk gärna mailet med ”volontär 2020” i ämnesraden.
Varmt välkommen!

Bilder 2017

Ta en titt på alla fina bilder som finns på festivalens Facebooksida.

Bilder 2016

Ta en titt på alla fina bilder som finns på festivalens Facebooksida.

BILDER 2015

Ta en titt på alla fina bilder som finns på festivalens Facebooksida.

Titta på förra årets seminarier här!

FRAMTIDENS FILMARE – TALANGUTVECKLING SOM METOD
Runtom i Sverige arbetar Filmbasen och andra regionala lmverksamheter med att uppmuntra filmskapande. Det är viktigt att skapa trygga rum där filmare får möjlighet att utveckla det de vill uttrycka filmiskt. Hur ser arbetet med talangutveckling ut i Norden? Vilka metoder har prövats? Vad finns det för samverkansmodeller? Hur ska vi blicka framåt?
Anne-Marie Söhrman Fermelin/Filmbasen, Hanna Sohlberg/Film i Skåne, Anders Fristad Rudolph/Mediefabrikken i Norge och Lina Norberg Johansson/Svenska Filminstitutet samtalar om hur vi stöttar framtidens filmare. Moderator: Joakim Blendulf, chef Film Stockholm/Filmbasen. SE SEMINARIET HÄR. 

SÅ UPPLEVDE VI TALANGPROGRAMMEN – DEBUTANTERNA BERÄTTAR
Ragnhild Ekner, Fanni Metelius och Marcus Carlsson fick stöd för sina första långfilmer genom Filmbasens talangprogram STHLM Debut och Pure Fiction – TRAFIKLJUSEN BLIR BLÅ IMORGON, HJÄRTAT, KÄRLEK & VILJA. Hur färdiga var deras idéer när de sökte talangprogrammet? Hur använde de sig av stödet för att för att utveckla sina filmer? Det här är ett samtal om talangprogram och konstnärlig process från filmarnas perspektiv. Moderator: Mohammed El Abed. SE SEMINARIET HÄR.

TRÄFFA FILMKONSULENTERNA FRÅN SVENSKA FILMINSTITUTET
Kom och träffa långfilmskonsulenten Madeleine Ekman och barnfilmskonsulenten Jenny Gilbertsson i ett samtal om film och ansökningsprocessen. Hur bedömer de ansökningar? Vad kan du som filmare tänka på innan du skickar in en ansökan? Välkommen till seminarium där konsulenterna ger tips och råd för att söka stöd. Moderator: Anne- Marie Söhrman Fermelin. SE SEMINARIET HÄR. 

SÅ NÅR DU UT MED DIN KORTFILM
Du är klar med din kortfilm, men hur ska du lägga upp din distributionsplan? Vad ska man tänka på för att få ut sin film? Vad ska man tänka på innan man skickar sin film till filmfestivaler? Andreas Fock, programansvarig på Film Fest Sundsvall med bakgrund på Svenska Filminstitutets utlandsavdelning och som kortfilmskonsulent (ersätter Jing Haase från utlandsavdelningen på Svenska Filminstitutet), Anna Weitz från produktionsbolaget Mantaray och filmaren Karin Ekberg samtalar om hur man bäst lägger upp en distributionsplan.  Moderator: Ulf Slotte. SE SEMINARIET HÄR. 

SAMTAL MED JURYN
Årets jury består av filmkritikern Emma Gray Munthe, regissören Goran Kapetanović och producenten Anna Weitz. Hur väljer man vinnare bland olika genre? Välkomna till ett samtal där juryn berättar hur de resonerat när de valt vinnarna. Moderator: Wanda Bendjelloul. SE SEMINARIET HÄR. 

Här är vinnarna från STOCKmotion 2018

2018 års upplaga av STOCKmotion filmfestival är över och det har varit två dagar fyllda av fantastisk film, intressanta seminarier och spännande möten. På lördagskvällen avslutades festivalen med prisutdelning, där filmen Brottas av Julia Thelin tog hem STOCKmotions stora pris. Vinnarna delar på en prispott på 800 000 kronor.

Läs här om alla vinnarna på STOCKmotion filmfestival 2018.