Hoppa till huvudinnehåll
Detta är en undersida till Film Stockholm. Tillbaka till Film Stockholm
Moa Junström (regissör)
Ahang Bashi (regissör)
Ursula S. Henningsson (neuropsykolog)
Ann Eberstein (gestaltterapeut, moderator)
SEMINARIUM

Enligt Försäkringskassan är psykisk ohälsa den vanligaste anledningen till sjukskrivning i Sverige, men trots detta vågar många inte dela med sig av sina problem eller söka hjälp. Men i takt med att den rörliga bilden blivit mer tillgänglig har också historierna som skildrar vårt inre liv blivit fler. I dessa två seminarier lyfter vi hur dessa berättelser kanske kan vara en väg ur psykisk ohälsa, både för den enskilda filmskaparen och för publiken.

DEL 1: FILM SOM TERAPI - DET GÖR FILMARNA
Gestalteraputen Ann Eberstein möter regissörerna Ahang Bashi  (SKÖRHETEN, på bio nu) och Moa Junström (PSYKET, visas på STOCKmotion fredag kl. 13.45) som båda valt att göra film om sitt innersta mörker fyllt av depression och panikångest. Har deras arbete i första handlat om egenterapi eller kan filmerna fungera terapeutiskt och hjälpa andra? Det blir ett samtal om självinsikter, mod, konstnärlig integritet och vägen tillbaka till ljuset. 

DEL 2: FILMTERAPIMETODEN - SÅ SÄGER FORSKNINGEN
Vad händer i åskådarens hjärna under filmtittandet? Vad reagerar vi gemensamt på i filmen oavsett kön eller ålder? Varför är en film bra just för dig? I seminariets andra del möter vi Ursula S. Henningsson som är neuropsykolog och filmvetare. Hon har arbetat på olika psykiatriska kliniker med filmterapimetoden, och är för närvarande ansvarig för Filmterapi Centrum i Malmö. Ursula presenterar här sin forskning kring film och hjärnan i ett föredrag fyllt av filmklipp och spännande rön. Som avslutning samtalar Ursula och Ann Eberstein om de senaste forskningsresultaten och möjligheter till att använda film i olika terapeutiska situationer.

Fredag 
10.15-11.15: 
Del 1
11.30-12.30: Del 2